Llista de les recomanacions que anem fent a cada episodi
- Airway Matters [EN], un curs en línia molt complert de via aèria, i gratuït. Altament recomanable.
- Basics of EM[EN], del lloc web RebelEM, destinats als nous residents de medicina d’urgències. És la versió en pòdcast d’un compendi orientat a donar als nous residents una guia d’actuació basada en els motius de consulta del pacient.
- Being mortal[EN, ES], llibre d’Atul Gawande, en anglès i castellà. Molt recomanable per a professionals sanitaris. Reflexions sobre la mort i el final de la vida.
- Bonesvenes.com[CA], si estudieu infermeria us interessa especialment aquesta web d’en Carles Mayol amb apunts molt bons i molt ben presentats.
- Bruits de Déchoc [FR], Lloc web suís, francòfon. És una plataforma d’ensenyament per a metges urgències. Hi trobem un bloc, un pòdcast i també juguesques.
- Cardiacaxis.com [DE, EN, ES] una app d’entrenar la determinació l’eix cardíac, aquesta informació de ¿dubtosa utilitat?
- Cardiopodcast[ES]. Pòdcast iniciativa de la Sociedad Española de Cardiologia per a formar els professionals amb informació actualitzada de l’especialitat, fent servir aquest format que compartim. Tot i que no tots els temes són rellevants per a la nostra pràctica, segur que en trobeu d’interessants.
- Recopilació de les piulades més interessants del congrés europeu de medicina urgències https://twitter.com/i/events/1458118130044129288[EN].
- Coreultrasound.com[EN] gran recurs d’ecocardiografia clínica. És la suma dels antics llocs 5minutessono i l’ultrasound podcast. A més ara fan cursos en línia.
- Playlist de youtube, Curso de ventilación mecánica para dummies [ES], del Dr Alberto Medina, per a formar ràpid en ventilació mecànica a tothom de cara al COVID19.
- Dianasalud[ES], un metacercador d’adequació terapèutica. Això de l’adequació terapèutica és el que intentem divulgar en la nostra secció Menys és Més.
- Dr Smith’s ECG Blog [EN], un lloc web de seguiment obligatori si tens interès en electrocardiografia i especialment en cardiopatia isquèmica.
- Apli E-burn [EN, FR], una aplicació per a mòbil per a estimar la superfície corporal cremada i les necessitats de volum, tant per IOS com per a Android. Apunt al blog urgem.
- EM_RESUS[EN], el compte de twitter del Dr. Sam Ghali. Publica setmanalment una imatge com a repte per als seguidors i l’endemà explica el cas en un vídeo d’un parell de minuts.
- Emergencymedicinecases.com[EN] un lloc web i principalment un pòdcast canadenc, amb contingut de molta qualitat i molt centrat en la medicina d’urgències.
- Escala canadenca de risc sincopal[EN] (també a mdcalc), una eina d’ajuda per a manegar els pacients que es presenten a urgències amb una síncope.
- Essencial [CA,EN,ES] és una col·laboració entre societats científiques, professionals sanitaris, pacients i l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS). Té com a objectiu promoure una pràctica clínica que eviti la realització de pràctiques que no aporten valor a la ciutadania i que, en conseqüència, millori la qualitat de l’atenció sanitària.
- Get the gas[EN], un lloc web on hi algunes juguesques. En trobareu, entre d’altres, una de multinivell per determinar si hi ha oclusió cardíaca segons els electrocardiogrames que ens mostra.
- Intranasal[EN] un lloc web d’aspecte (i organització) antic, però amb moltíssima informació sobre la via intranasal d’administració de medicació.
- IV Drip Rate Calculator[EN], una aplicació per a android calcular la velocitat de les bombes d’infusió continua o dosi administrada
- The Lady and the reaper, un curtmetratge preciós que ens fa reflexionar sobre la mort.
- Life in the Fastlane[EN], un lloc web amb molt de contingut: eponímia,pòdcasts i blogs de vàries temàtiques. A l’Albert li agrada pel contingut d’electrocardiografia.
- Mas que urgencias i emergencias[ES], un projecte transmedia d’Elena Plaza Moreno amb molt contingut propi. Un podcast, blog, xarxes socials, twitch, discord…
- Metacercador d’urgemcat, un cercador personalitzat per a les urgències i emergències http://urgem.cat/metacercador/.
- OACerebro[ES], compte de twitter del neurocientífic de Mèxic Oscar Arias-Carrion, hi descriu les eines bàsiques per a la recerca en ciències de la salut
- Omiguide[EN], una webapp per tenir de referència quan mirem electrocardiogrames de dolor toràcic. Tant per descartar que l’elevació de l’ST no sigui un fals positiu, com per valorar si es compleix algun altre patró d’oclusió.
- onepagerICU[EN], un recurs creat pel Dr Nick Mark en que fa resums d’un sol full de temes rellevants per al pacient crític. En anglès, però al tenir llicències obertes se n’han anat traduint a altres llengües, com aquest de pulsioximetria en català.
- Painkiller [EN,ES] (traduït al castellà com medicina letal) sèrie de Netflix que intenta explicar l’epidèmia de l’ús d’opiacis als USA i la vinculació que hi té la farmacèutica Purdue i els seus propietaris, la familia Sackler.
- The Pharmacist [EN](El farmacèutic), una altra sèrie de Netflix que ens explica la història d’un farmacèutic que, arran de la mort del seu fill, descobreix pràctiques corruptes que expliquen en part de l’epidèmia d’opiacis
- Perplexity.ai una intel·ligència artificial per les nostres cerques bibliogràfiques?, i ho posem en interrogant perquè, de fet, respon les preguntes que li fas explicant-ho en llenguatge natural, aportant-ne les fonts.
- #pharmacyeducationboard[EN], una etiqueta de twitter que fan servir farmacèutics d’urgències, com @ChillaPharmD o els seus residents @TILEDPharmD, per a publicar els seus resum de pissarra de temes interessants relacionats amb la farmacologia.
- Physical diagnosis[EN], un compendi molt complert que aborda molts dels signes que ens podem trobar durant l’exploració física, amb molta informació multimèdia. Fins i tot pots posar a prova els teus coneixements amb una juguesca.
PM cardio[EN]: apli per mòbil android, que et permet passar qualsevol ECG en paper (en estats “poc agraciats també”) a un document pdf. També te’n fa una anàlisi amb intel·ligència artificial, però no es pot fer servir com a eina clínica. Ara és de pagament, i no pas barata.- PreClic[ES], un projecte per a basar la nostra pràctica clínica en l’evidència científica. Fan servir principalment un sistema de preguntes/respostes.
- Preevid[ES], un recurs de PBE, pràctica basada en l’evidència.
- Apli PROApp[CA] aplicació per a mòbils Android i IOS del grup PROA (PRograma d’Optimització d’Antibiòtics) de Lleida amb les recomanacions d’antibiòtics segons patologia i la població de microorganismes locals. Aquesta apli es basa en les poblacions de Lleida, més properes que les d’altres llocs.
- Cliff Reid a twitter i a med-mastodon.com[EN] compte d’un metge d’urgències d’Austràlia, molt actiu i que publica contingut molt actual i de qualitat.
- Red de antidotos[ES], fruit de la col·laboració de la Societat Catalana de Farmàcia Clínica i Sociedad Española de Farmacia Hospitalària. Ens ofereix informació, guies i indicacions de quins antídots s’haurien de tenir a cada centre, a més de respondre a consultes sobre antídots. La seva funció principal (o almenys la més útil de forma urgent) és la localització dels diferents antídots en el territori i el préstec entre diferents centres d’aquesta xarxa.
- Lloc web del servei urgències de l’hospital de Sagunt[ES].
- Scientiasalut[CA,ES], el dipòsit d’informació digital del departament de salut de la Generalitat de Catalunya. Un repositori on els professionals dels centres adscrits i de l’administració pugen la documentació que creen.
- Showmethepocus [EN], lloc web educatiu d’ecografia, molt complert i ben presentat.
- Simul-shock[EN], una webapp per a entrenar-nos en reconèixer en pocs segons si un ritme és desfibril·lable o no.
- @SOCMUE_Mir[CA,ES], el grup de treball dels MIR (metges interns residents) de la @SoCMUE, també tenen un web/blog: https://residentsurgencies.wixsite.com/website, Instagram i Youtube.
- Stemitest [EN], un joc de preguntes i respostes amb els mateixos ECG que es van fer servir per a un estudi sobre la precisió de metges d’urgències i cardiòlegs per a la detecció d’IAM oclusiu. Et dona el teu resultat i el compara amb el dels participants a l’estudi. També et diu en quines característiques falles més.
- Super Infusion Calculator[EN], una altra aplicació per a android calcular la velocitat de les bombes d’infusió continua o dosi administrada
- Notificació de sospites de reaccions adverses a medicaments (Targeta Groga) https://www.targetagroga.cat/ctargeta/idioma.
- The EMC(EN), formació en medicina d’urgències a ritme de hip-hop amb @THEEMCMD
- TOXSEUP[ES], un lloc web del grup de treball d’intoxicacions de la Sociedad Española de Urgèncias de Pediatria, és una guia ràpida per al maneig de les intoxicacions farmacològiques en canalla.
- Tripdatabase [EN] El millor metacercador en medicina.
- Uptodate [EN], lloc web de pagament, referent de la informació mèdica. Entre les seves múltiples seccions destaquem:
- Respostes gràfiques de l’Uptodate: ofereix diverses infografies que són un resum de diagnòstic diferencial d’algunes patologies. Les podeu trobar totes cercant a l’Uptodate el mot anglès “distinguishing”: (distingint, diferenciant).
- Whats new in EM, un resum de la nova evidència rellevant en medicina d’urgències(segons els editors) de l’últim mig any.
- Practice Changing UpDates, que ens mostra aquelles actualitzacions prou importants per a suposar un canvi en la pràctica clínica.
- Xuletari d’urgències: bitly.com/apuntsurg, la llibreta de notes evernote d’urgències que ens comparteix l’Urgemcat