Podcast: Play in new window | Download
Aquest episodi és la primera entrega del tema de la TromboEmbòlia Pulmonar. En aquesta primera part ens centrarem en la part diagnòstica i en la segona més en la part terapèutica.
És la versió àudio de l’entrada sobre el tema de l’urgem.cat, molt ben resumida en aquesta infografia:
Parlem de moltes eines útils per a l’atenció al TEP: moltes escales, proves de laboratori i d’imatge, incloent-hi l’ecografia a peu de llit, que trobareu molt detallades en l’entrada de l’urgem.
En un pròxim episodi continuarem amb el tractament i disposició dels pacients afectats.
Imatge destacada: Cas cortesia del Dr Ian Bickle, Radiopaedia.org. Del cas rID: 27993
UrgemMot
Per aquest #UrgemMot repassarem una sèrie de termes referits a símptomes. Recordem que el símptoma és la manifestació subjectiva percebuda pel pacient que indica la possible existència d’una malaltia mentre que un signe, com els que ja han sortit en episodis anteriors, és una anomalia objectivable.
- Cap-rodo o rodament de cap; sinònims complementaris de vertigen Sensació il·lusòria de rotació o de desplaçament de l’ambient (vertigen objectiu) o del propi cos respecte de l’ambient (vertigen subjectiu).
- Diplopia, en lloc de diplòpia
- Lancinant, dolor, en lloc de lacinant (de llança, p. ex. en càncer i abscessos)
- Cefalàlgia, millor que cefalea
- Cruiximent, en lloc d’agujetes, agulletes o tiretes
- Flat, en lloc de flatus, o flato en castellà
I també fer servir l’adjectiu pericardíac en comptes de pericàrdic.
I si, com nosaltres, us agrada jugar amb la llengua, al nostre canal de Telegram cada setmana posem una juguesca amb la definició d’algun #UrgemMot
Recomanacions
ESSENCIAL [CA,EN,ES] és una col·laboració entre societats científiques, professionals sanitaris, pacients i l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS). Té com a objectiu promoure una pràctica clínica que eviti la realització de pràctiques que no aporten valor a la ciutadania i que, en conseqüència, millori la qualitat de l’atenció sanitària.
Les recomanacions també estan ordenades per especialitat, a nosaltres ens interessen les d’Urgències.
I un lloc web, PHYSICAL DIAGNOSIS[EN] un compendi molt complet que aborda molts dels signes que ens podem trobar durant l’exploració física, amb molta informació multimèdia. Fins i tot pots posar a prova els teus coneixements amb una juguesca.
Si us ha agradat aquest episodi o l’heu trobat interessant deixeu-nos els vostres “m’agrada” a qualsevol de les plataformes on el publiquem. Aprofiteu per a subscriure-us-hi i difondre aquest nou projecte en llengua catalana.
Si teniu coses a explicar o discutir, afegiu-vos. Ens agradaria escoltar altres veus i accents.
Crèdits
Tall d’àudio inicial i final: Toc de Castells
Programari: android, auphonic, debian, zencastr, audacity i ardour