Episodi 41: Restricció d’ús del collar cervical

Collar cervical ajustable
Collar cervical ajustable

A l’Albert ja se li han acabat els temes publicats del seu blog, però per sort té uns esborranys d’unes traduccions que ha fet i aprofitant-ne un ens explica l’evidència darrera d’un ús més restrictiu del collar cervical per la prevenció de lesions secundàries en les víctimes traumàtiques.

Disposem de dues eines de decisió per a facilitar la no col·locació o la retirada del collar cervical en el malalt traumàtic, els criteris NEXUS i la regla canadenca de columna (Canadian C-Spine rule). Inicialment, aquestes eines es van crear per a decidir si eren necessàries proves d’imatge, però és lògic pensar que si a una persona se li donarà l’alta sense ni tan sols fer-li una radiografia no necessita un collar ortopèdic per immobilitzar-li la columna cervical.

Comencem pel NEXUS, que ens diu:

El pacient necessita imatge (Rx), excepte si compleix TOTS els següents criteris:

-. No presenta dèficit neurològic
-. No té dolor a la palpació de les apòfisis espinoses de la columna cervical
-. No té l'estat de consciència alterat (glasgow <15, desorientació)
-. No està intoxicat
-. No té lesió distractora

La regla canadenca la podem veure en la següent infografia

Algoritme regla canadenca de columna

Per saber-ne més podeu veure el següent vídeo, dels mateixos autors d’aquesta regla

A l’entrada del blog emermedpirineus en teniu més detalls i al nostre canal de Telegram hi hem compartit alguns dels estudis que hem fet servir per parlar d’aquest tema.

Menys és Més

Primer pla d'un sobre de medicament, s'hi llegeix: Ibudol 400 mg. suspensión oral. Ibuprofeno. Vía oral

Per aquest Menys és Més us expliquem una recomanació publicada a l’Essencial, aquesta recomanació és una col·laboració entre les societats científiques, professionals sanitaris, pacients i l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS). Aquesta és l’actualització d’octubre de 2024 de la primera edició publicada el juny de 2015 i ens parla de l’ús d’AINEs en pacients amb malaltia cardiovascular, renal crònica o hepàtica.

Aquesta recomanació és interessant perquè, a pesar dels efectes secundaris adversos d’aquestes medicacions en els grups de pacients esmentats, un 4,7% tenen una prescripció activa d’aquest tipus de medicaments.

UrgemMot

L’Albert ha fet servir molts cops en aquest episodi, el mot Collar cervical o ortopèdic per referir-se al que massa sovint anomenem, de forma errònia, com a collarí.

També ens explica que ha assistit a una jornada de treball de la Societat Catalana del Diccionari Enciclopèdic de Medicina per la promoció del català en les societats científiques de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques.

I també recollim alguns #UrgemMot que apareixen en la recent publicació del Termcat sobre la Terminologia dels aparells sanitaris. Relacionat amb la medicina d’urgències, destaquem:

Monitor Corpuls3 en mode marcapassos. A l'esquerra de l'aparell s'hi veuen els dos pegats de teràpia
Monitor clínic
  • Monitor clínic, i com a segona opció, monitor cardiorespiratori, multiparamètric o de constants vitals
  • Pulsioxímetre
  • Ulleres nasals, i com a segona opció, cànula nasal
  • Màscara Venturi
  • Màscara amb reservori
Respirador manual d'adult (o ambu) amb bossa reservori d'O2 a la part superior. Respirador manual neonatal a la part inferior, amb mesurador de pressió i coarrugat per a reservori d'oxigen. Ambdós dispositius amb vàlvula de PEEP al port espiratori
Respiradors manuals, adult a la part superior i neonatal a l’inferior
  • Respirador manual, i com a segona opció, Ambu
  • Respirador
  • Portaagulles
  • Otoscopi
  • Mesurador continu de glucosa o MCG
  • Cambra d’inhalació
  • Inhalador de cartutx pressuritzat
  • Esfigmomanòmetre, i com a segona opció, tensiòmetre
Imatge d'un suport de degotador típic. Es tracta d'un objecte allargat, pràcticament tot de color metàl·lic. A la seva base hi ha 5 barres formant una estrella, A l'extrem distal de cada una d'aquestes barres s'hi veuen unes rodetes petites, algunes amb fre. Del centre d'aquesta base en surt perpendicularment un tub cilíndric força estret. A mitja alçada s'hi veu un petit vas fixat amb una anella al tub. Ja pràcticament dalt d'aquest tub hi ha un mecanisme de plàstic per a ajustar l'alçada de l'extrem superior on hi ha quatre ganxos per subjectar les bosses de sèrum.
Pal de degotador
  • Degotador
  • Bomba d’infusió, i com a segona opció, bomba de perfusió
  • Compressor, i com a segones opcions, compressor venós i torniquet
  • Analitzador prop del pacient

Recomanacions

Logo del lloc web i pòdcast The Skeptics' guide to Emergency Medecine

La idea del tema d’avui ve del pòdcast i lloc web The Skeptics’ guide to Emergency Medecine[EN]. Un recurs veterà, creat pel Dr Ken Milne que, amb periodicitat setmanal, fa lectura crítica de la literatura científica rellevant per a la medicina d’urgències. El seu objectiu és reduir el temps que passa des que es genera l’evidència fins que s’aplica a la pràctica clínica de deu anys a només un fent servir el poder de les xarxes socials.

I en Xavi ens recomana com obtenir crèdits de formació continuada (FMC) reconeguts a l’estat espanyol, a través de la consulta en línia a UpToDate i Dynamed (enllaç)[ES]. Només és vàlid per a metges i cal llegir la lletra petita, però et permet treure més rendiment a la teva feina d’estar actualitzats.

Transcripció de l’àudio

Tall d’àudio inicial: La Muixeranga, en record de les víctimes de la DANA del 2024 al País Valencià

Programari: debian, obs, vdo.ninja, audacity, ardour, ubuntu studio

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *