Episodi 37: Síndrome de realimentació

En Xavi ens parla en aquest episodi sobre aquesta síndrome que poden patir aquells pacients desnodrits que atenem a urgències i als que administrem glucosa o nutrició per qualsevol via. Si no en som conscients els podem produir aquest quadre clínic que pot arribar a ser molt greu. N’ha fet una entrada al seu blog.

Fisiopatologia de la síndrome de realimentació, de “Division of Diabetes, Endocrinology, Nutritional Medicine and Metabolism, Prof. Dr. med. Zeno Stanga (2019).”

Menys és més

Regions anatòmiques de la regla d’Ottawa de turmell-peu

En aquest episodi parlem de la NO necessitat de fer radiografia en lesions traumàtiques agudes de turmell-avantpeu i genoll si no es compleixen les regles d’Ottawa per aquestes articulacions. Aquesta és una recomanació de l’essencial del 2015 (PDF).

UrgemMot

Logo de les guies clíniques del SEM

Fa poques setmanes es van presentar les noves guies clíniques del SEM, molt esperades per tothom. L’Albert en vol destacar la cura esmerçada pels autors i l’empresa per fer-les en un català més que correcte.

I en Xavi ens explica un parell de mots que acaba d’afegir al seu diccionari d’urgències:

Recomanacions

L’Albert ens recomana una carta[ES], un text que es va publicar al Diario16. És un escrit d’un familiar d’una pacient que morí de càncer, si bé els que la redacten l’han arreglat una mica, ens parla de la necessitat de saber parar, de saber passar a pal·liar quan la curació ja no és possible. Tot el text és interessant, aquí us en deixem una mostra:

Radiografia front de mà d'una criatura de 4 anys

I en Xavi ens recomana un lloc web, bones.getthediagnosis.org [EN], amb una estètica dels inicis de la web, que ens pot ajudar en el diagnòstic de les fractures en edat pediàtrica. Ens ensenya l’anatomia normal per l’edat de molts dels ossos de la canalla. També hem trobat un altre lloc similar bonepit.com [EN]

Transcripció de l’àudio

Tall d’àudio inicial: La Flama, d’Obrint Pas

Programari: debian, podcastle, audacity i ardour