Podcast: Play in new window | Download
Per a aquest primer episodi de la tercera temporada, parlem d’una eina bàsica en l’atenció de pràcticament tots els pacients: la pressió arterial. Aquesta constant biològica es pot mesurar de diferents maneres, amb tota mena d’aparells i se’n poden obtenir diferents valors. En aquesta entrada del blog emermedpirineus hi trobareu la informació més detallada.
Menys és més
En aquest episodi, parlem d’una altra recomanació de l’Essencial de l’Agència d’Avaluació i Qualitat Sanitàries. En aquest cas ens recomana no tractar la urgència hipertensiva[CA] quan no hi ha afecció dels òrgans diana.
UrgemMot
Fem una fe d’errates d’algunes paraules mal dites en l’episodi anterior. Parlem molt de polpell del dit, però en català correcte se’n diu polpa del dit. I el component més habitual dels agents hemostàtics és el quitosan, no pas chitosan. Finalment, aclarir que l’apòsit hemostàtic tan difícil de treure és un fet a base de fibra de col·lagen, no pas d’altres substàncies com el quitosan que hem mencionat abans.
També en aquest episodi iniciem una extensa sèrie de mots que es refereixen a malalties o problemes de salut:
- Anafilaxi o reacció anafilàctica, en lloc d’anafilàxia (escolteu el nostre primer episodi)
- Atac isquèmic transitori (AIT), en lloc d’accident isquèmic transitori
- Candidosi, en lloc de candidiasi
- Cefalàlgia en agrupaments i el sinònim cefalàlgia en brots, per al terme castellà de cefalea en racimos o anglès cluster headache
- Colze de mainadera, de l’anglès “nursemaid’s elbow”, com a denominació de la causa que origina el seu signe més específic, la pronació dolorosa
- Èczema, en lloc d’eczema o eccema o altres. Terme proper a “dermatitis”
- Epifisiòlisi, amb accent obert a la o
- Estat epilèptic, en lloc d’estatus epilèptic
- Extrasistòlia, és el trastorn del ritme cardíac per la presència d’extrasístoles
- Fracàs multiorgànic, o millor, síndrome de disfunció multiorgànica, en lloc de fallo multiorgànic
Resolem també la juguesca de l’episodi anterior:
La definició era: Cadascuna de les ramificacions dels bronquis terminals que connecten amb els conductes alveolars, tenen les parets més fines, absència de cartílag, presenten pocs cilis i no estan del tot recoberts per mucosa.
La resposta és Bronquíol respiratori, amb accent a la i.
I hem decidit no fer més juguesques al pòdcast. Això sí, n’anirem penjant més al nostre canal de Telegram.
Recomanacions
La primera recomanació que us volem fer és el lloc web de la red de antidotos[ES], fruit de la col·laboració de la Societat Catalana de Farmàcia Clínica i Sociedad Española de Farmacia Hospitalària. Aquest lloc ens ofereix informació, guies i indicacions de quins antídots s’haurien de tenir a cada centre, a més de respondre a consultes sobre antídots. La seva funció principal (o almenys la més útil de forma urgent) és la localització dels diferents antídots en el territori i el préstec entre diferents centres d’aquesta xarxa, permetent una millor disponibilitat i optimització d’aquests productes, alguns dels quals són d’ús molt esporàdic, cars o difícils d’obtenir.
I canviant totalment de temàtica també us volem recomanar un pòdcast, cardiopodcast[ES]. És una iniciativa de la Sociedad Española de Cardiologia per a formar els professionals amb informació actualitzada de l’especialitat, fent servir aquest format que compartim. Tot i que no tots els temes són rellevants per a la nostra pràctica, segur que en trobeu d’interessants.
Si us ha agradat aquest episodi o l’heu trobat interessant deixeu-nos els vostres “m’agrada” a qualsevol de les plataformes on el publiquem. Aprofiteu per a subscriure-us-hi i difondre aquest nou projecte en llengua catalana.
Si teniu coses a explicar o discutir, afegiu-vos. Ens agradaria sentir altres veus i accents.
Transcripció de l’àudio.
Crèdits
Tall d’àudio inicial i final: Sardana Coti x Coti
Programari: android, auphonic, debian, zencastr, audacity i ardour