Episodi 26: Guies NICE sobre el TCE

Imatge tomogràfica d'una lesió traumàtica de crani. Són el mateix tall en la finestra òssia (dreta de la imatge) i la finestra de parts toves. A la finestra de parts toves es veu un hematoma cutani parietal dret i una hematoma epidural parietal dret de grans dimensions que desplaça la línia mitja. A la finestra òssia es veu una fractura multifragmentària del parietal D
Imatge tomogràfica d'una lesió traumàtica de crani. Són el mateix tall en la finestra òssia (dreta de la imatge) i la finestra de parts toves. A la finestra de parts toves es veu un hematoma cutani parietal dret i una hematoma epidural parietal dret de grans dimensions que desplaça la línia mitja. A la finestra òssia es veu una fractura multifragmentària del parietal D
Imatge tomogràfica d’una lesió traumàtica de crani. Imatge via emcage.net

Fa poques setmanes s’han actualitzat les guies NICE sobre el Traumatisme Cranial (TCE) i en Xavi ens en parla en aquest episodi. NICE és el National Institute for Health and Care Excellence, una institució britànica que es dedica a la publicació de guies de pràctica clínica sobre diferents condicions de salut. Aquesta actualització de la guia del TCE presenta algunes novetats respecte al que s’ha estat fent fins ara. Val la pena llegir el document, però si no podeu, sempre ens podeu escoltar.

Menys és més

L’Albert ens parla d’una recomanació del 2020 de Choosing Wisely Canada. De les moltes que han fet, ens quedem amb la que ens diu de no intentar repetidament obtenir un accés intravenós quan tenim disponible l’intraossi. Aquesta recomanació la trobem inclosa en un paquet de cinc, dedicades a infermeria del malalt crític (EN, FR) que han elaborat l’Associació Canadenca d’Infermeres i l’Associació Canadenca d’Infermeres de Malalt Crític.

UrgemMot

En algun episodi anterior hem fet referència al projecte Aïna que fa servir l’eina common voice de la Mozilla Foundation per a crear un corpus de veu lliure per a entrenar màquines i intel·ligències artificials per entendre el català. Doncs bé, ara mateix el català és la llengua amb hores gravades i validades d’aquest projecte.

I continuem amb la sèrie de mots relacionats amb malalties i condicions de salut:

Recomanacions

Com en cada episodi us fem un parell de recomanacions, la primera és Dianasalud, un metacercador d’adequació terapèutica. Això de l’adequació terapèutica és el que intentem divulgar en la nostra secció Menys és Més.

Captura de pantalla del títol del lloc web Dianasalud.com. Es veu el text "DianaSalud" en gran i en un degradat de color verd a la dreta. A l'esquerra d'aquest text hi ha l'explicació de l'acrònim DIANA "Divulgación de Iniciativas para ANalizar la Adecuación en salud"

I també un lloc web d’aspecte (i organització) antic, però amb moltíssima informació sobre la via intranasal d’administració de medicació intranasal.net

Captura de pantalla del lloc web intranasal.net. A la dreta hi ha la imatge d'una criatura d'entre 3 i 5 anys, amb els ulls tancats. Una mà amb guant blanc li subjecta el cap. També es veu l'altra mà subjectant una xeringa amb un adaptador nasal que està apretat contra el nariu dret. A l'esquerra hi ha el text del títol del web "Therapeutic Intranasal Drug Delivery" (administració terapèutica de medicació intranasal) i entradeta "Needleless treatment options for medical problems" (Opcions de tractament de problemes mèdics sense injecció).
Lloc web intranasal.net

Si us ha agradat aquest episodi o l’heu trobat interessant, deixeu-nos els vostres “m’agrada” a qualsevol de les plataformes on el publiquem. Aprofiteu per a subscriure-us-hi i difondre aquest projecte en llengua catalana.

Si teniu coses a explicar o discutir, afegiu-vos. Ens agradaria sentir altres veus i accents.

Crèdits

Transcripció de l’àudio.

Tall d’àudio inicial i final: Sardana Coti x Coti

Programari: android, auphonic, debian, zencastr, audacity i ardour

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *