Episodi 32: Trasllats massius en avió

Vista posterior de l'avió, aparcat a l'aeroport, amb diverses ambulàncies al voltant

Aquest episodi és la continuació de l’anterior, hi parlem dels trasllats massius de pacients, aquest cop en avió, i fixant-nos en l’experiència francesa durant la pandèmia de la COVID. Si els trens eren un repte logístic, escolteu com és de complex fer-ho en avió. Si en voleu saber més podeu llegir l’entrada al seu blog.

Menys és més

Xeringa d'heparina subcutània

De nou compartim amb vosaltres una altra recomanació de la sèrie de Things we do for no reasonTM, una campanya de Choosing Wisely®. Aquesta recomanació ens parla de quimioprevenció de malaltia tromboembòlica (embolisme pulmonar i trombosi venosa profunda) en pacients mèdics no crítics hospitalitzats.

UrgemMot

Aquest mes comencem un recull d’urgemmots segons l’especialitat clínica que les fa servir de forma més habitual. I comencem amb mots relacionats amb la cardiologia:

I també una troballa gràcies al paraulògic: rautija (o rutija o raspera), l’aspror que notem a la gola o laringe, especialment la deguda a l’acumulació de mucositat, en comptes de l’accepció en castellà carraspera.

Recomanacions

Captura de pantalla de l'aplicació iRCP

Continuant una recomanació del mes passat, un oient ens ha presentat una altra aplicació de mòbil android per anotar i guiar la RCP avançada, ircp gratis. També en català, tot i que sembla que està discontinuada fa la seva feina.

En aquest episodi, quan fa poc que s’han celebrat els exàmens d’accés a la formació sanitària especialitzada espanyola, en Xavi ens proposa veure una entrevista que li han fet al Dr. Juan Gérvas sobre els valors del metge. D’interès per als nous professionals, però útil també per aquells que els haurem de formar.

Logo de l'aplicatiu OpenAlex

I finalment, un cercador de literatura científica, OpenAlex, aquest es concentra en l’accessibilitat de la informació. El seu catàleg inclou dades d’accés lliure i tot l’entorn segueix aquesta idea d’obertura i accés lliure, començant pel mateix codi de l’aplicatiu i acabant per les mètriques.

Crèdits

Transcripció de l’àudio.

Tall d’àudio inicial i final: Sardana Coti x Coti

Programari: android, auphonic, debian, podcastle, audacity i ardour

Una resposta a «Episodi 32: Trasllats massius en avió»

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *