Episodi 24: Hemorràgia exsanguinant

Primer pla d'un torniquet SAM Medical, un dispositiu per al control d'hemorràgies sobre una superfície blanca. Consisteix en una banda de roba de velcro, fosca en aquest cas, d'uns dos centímetres d'amplada, amb múltiples orificis dobles, separats un centímetre entre ells. Un dels extrems d'aquesta banda està cosit a una sivella de plàstic en forma de baula de cadena oberta per davant la veta. De l'altre costat de la sivella en surt una altra veta d'uns 10 cm de longitud que acaba cosida en un altra sivella. Al mig d'aquesta banda hi ha cosit un basto metàl·lic. La banda de roba perforada fa una volta per a entrar per l'altre costat de la segona sivella. Aquesta sivella disposa d'un sistema que al tibar la veta de roba bloqueja la banda de roba, fent ús dels orificis, quan s'ha fet prou força. El sobrant de la veta que ha passat per la sivella s'enganxa sobre la volta de la banda de roba que encar no hi ha passat. El bastó metàl·lic es pot fer rodar com un molinet per a comprimir més. Un cop rodat es fixa en la baula de la primera sivella. Hi ha una petita tira de velcro blanc per a tancar aquesta sivella i anotar-hi l'hora en que s'ha posat el torniquet

En aquest episodi parlem amb la nostra convidada, la Jordina Delclòs, infermera del servei d’urgències de l’Hospital de Figueres i de la seva unitat de SVA del Sistema d’Emergències Mèdiques, sobre l’hemorràgia exsanguinant. Aquesta condició hiperaguda, i sovint provocada intencionadament, pot portar a la mort als afectats en poca estona si no hi intervenim.

Parlem dels diferents dispositius a la nostra disposició per a fer-hi front i l’actitud que hem d’adoptar davant aquesta patologia que, per desgràcia, cada cop veurem més sovint.

Paquet de plàstic d'un kit de contenció d'hemorràgies francés. D'un color taronja metàl·lic és una bossa de plàstic rectangular segellada a la part superior. Aquest paquet està segmentat en tres espais. En el de l'esquerra i en lletres blanques molt grans hi ha escrit "4BC" i una mica més petit a sota "Kit Hémorragies". En el segment central hi ha pintada una gran creu blanca. En el segment de la dreta hi ha un etiqueta amb el número de lot i la data de caducitat. Per sota hi ha el text: "CONTENU: Gants Nitrile, Large / Garrot-Tourniquet / Pansement compressif d'urgence FCP / Bande de gaze hémostatique CELOX / Feutre indélébile" i el logotip del fabricant "Persis Medical"
Kit de control d’hemorràgies
Paquet de plàstic d'un kit de contenció d'hemorràgies francés. D'un color taronja metàl·lic és una bossa de plàstic rectangular segellada a la part superior. Aquest paquet està segmentat en tres espais amb una finestra transparent a cada segment. En el de l'esquerra hi ha un paquet fosc de CELOX RAPID amb una llegenda a sota que diu: "Bande de gaze hémostatique CELOX" i les instruccions de com usar-lo que són il·legibles a la imatge. També hi ha una imatge d'un avantbraç amb una ferida i una altra mà que fica una gasa (la del producte de dins) dins la ferida. En el segment central hi ha una imatge d'un tors i cap humà de perfil amb unes mans que posen un embenat a la part alta del braç, fent referència al contingut del paquet fosc que hi ha dins del segment. També està retolat a sota "Pansement compressif d'urgence FCP" i de nou amb unes instruccions il·legibles en la imatge. En el segment de la dreta hi ha tres dibuixos, un de superior on es veu un braç amb un torniquet aplicat i "Tourniquet" retolat a la dreta. En el centre del segment hi ha un dibuix d'unes mans posant-se un guant i "Gants Nitrile, Large" retolat i a la part baixa del segment hi ha dibuixada una mà sostenint un retolador petit i retolat com a "Feutre indélébile".
Kit de control d’hemorràgies amb el contingut visible i indicacions d’ús
Sobre un fons blanc i a la part superior de la imatge hi ha un embenat israelià, una banda de roba d'uns 10 cm d'ample. A l'extrem esquerra hi ha un arc de plàstic gris, els extrems de la qual retornen sobre ells mateixos fent una mena de pinça amb unes punxes per a fixar-hi la bena un cop feta la primera volta apretant. Aquest arc de plàstic està cosit a la banda de roba encoixinada. En aquesta roba hi ha un dibuix en silueta vermella d'un avantbraç amb una ferida i unes mans aplicant-hi la bena. La resta de la bena apareix plegada al costat dret de la imatge. Al seu final, cap al centre de la imatge hi ha una altra peça de plàstic gris, similar a l'anterior però recte per a fixar la bena un cop posada. A la part inferior de la imatge hi veiem a l'esquerra la gasa hemostàtica, un quadrat d'uns 10x10 cm en múltiples capes. És d'un color blanc apagat. A la dreta d'aquesta gasa hi ha el seu envàs obert amb les instruccions d'utilització que són indistingibles en la imatge
Embenat israelià a la part superior i agent hemostàtic plegat en Z a la part inferior

Menys és més

Per aquest Menys és Més us volem parlar d’una recomanació de la iniciativa MAPAC del servei navarrès de salut, Osasunbidea. MAPAC és l’abreviatura de “Mejora de la Adecuación de la Práctica Asistencial y Clínica” i la recomanació de la qual ens fem ressò és la de l’ús de l’albúmina en diferents indicacions[ES]. A urgències això ens afecta sobretot en la paracentesi evacuadora de pacients amb ascites important.

UrgemMot

Per aquest episodi ens volem fer ressò de la feina que fa la Societat Catalana del Diccionari Enciclopèdic de Medicina i la commemoració que estan fent del cinquantè aniversari de la Declaració de Prada.

I com que just aquest episodi s’ha gravat el Dia internacional de la infermeria hem fet una selecció de termes molt emprats per aquesta professió:

Diagrama d’un alvèol pulmonar. LadyofHats derivative work: Jmarchn, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

I resolem la juguesca de l’episodi anterior:

La definició era: petit sac terminal dels conductes alveolars del pulmó.

La resposta és Alvèol pulmonar. En català és una paraula plana, no pas aguda i acostumen a pronunciar-la malament

I us en proposem una de nova. Si no voleu esperar al pròxim episodi podeu consultar la resposta al nostre canal de Telegram.

Recomanacions

Per aquells que tingueu una ànima setciències, en Xavier ens recomana el lloc web The NNT[EN] que ens presenta els resultats de moltes intervencions fent servir aquest paràmetre estadístic: Number Needed to Treat que és el nombre de pacients a tractar perquè un es beneficiï de la intervenció.

L’Albert ens recomana una sèrie de vídeos interactius https://www.lifesaver.org.uk[EN] destinats a l’entrenament de la reanimació cardiopulmonar per a població general.

Si us ha agradat aquest episodi o l’heu trobat interessant deixeu-nos els vostres “m’agrada” a qualsevol de les plataformes on el publiquem. Aprofiteu per a subscriure-us-hi i difondre aquest nou projecte en llengua catalana.

Si teniu coses a explicar o discutir, afegiu-vos. Ens agradaria sentir altres veus i accents.

Transcripció de l’àudio.

Crèdits

Tall d’àudio inicial i final: Toc de Castells

Programari: android, auphonic, debian, zencastr, audacity i ardour

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *