Podcast: Play in new window | Download
Fa poques setmanes s’han actualitzat les guies NICE sobre el Traumatisme Cranial (TCE) i en Xavi ens en parla en aquest episodi. NICE és el National Institute for Health and Care Excellence, una institució britànica que es dedica a la publicació de guies de pràctica clínica sobre diferents condicions de salut. Aquesta actualització de la guia del TCE presenta algunes novetats respecte al que s’ha estat fent fins ara. Val la pena llegir el document, però si no podeu, sempre ens podeu escoltar.
Menys és més
L’Albert ens parla d’una recomanació del 2020 de Choosing Wisely Canada. De les moltes que han fet, ens quedem amb la que ens diu de no intentar repetidament obtenir un accés intravenós quan tenim disponible l’intraossi. Aquesta recomanació la trobem inclosa en un paquet de cinc, dedicades a infermeria del malalt crític (EN, FR) que han elaborat l’Associació Canadenca d’Infermeres i l’Associació Canadenca d’Infermeres de Malalt Crític.
UrgemMot
En algun episodi anterior hem fet referència al projecte Aïna que fa servir l’eina common voice de la Mozilla Foundation per a crear un corpus de veu lliure per a entrenar màquines i intel·ligències artificials per entendre el català. Doncs bé, ara mateix el català és la llengua amb hores gravades i validades d’aquest projecte.
I continuem amb la sèrie de mots relacionats amb malalties i condicions de salut:
- Fasciïtis, p.ex. fasciïtis plantar, en lloc de fascitis o facitis
- Fibril·lació auricular paroxismal, en lloc de paroxística
- Hiperèmesi gravídica, amb “è” accentuada
- Infart lacunar, en lloc de llacunar
- Mal de muntanya, és el terme preferit, però mal d’altura també és correcte com a sinònim
- Malaltia inflamatòria pelviana, en lloc de pèlvica
- Mol·lusc contagiós, en lloc de Molluscum contagiosum
Recomanacions
Com en cada episodi us fem un parell de recomanacions, la primera és Dianasalud, un metacercador d’adequació terapèutica. Això de l’adequació terapèutica és el que intentem divulgar en la nostra secció Menys és Més.
I també un lloc web d’aspecte (i organització) antic, però amb moltíssima informació sobre la via intranasal d’administració de medicació intranasal.net
Si us ha agradat aquest episodi o l’heu trobat interessant, deixeu-nos els vostres “m’agrada” a qualsevol de les plataformes on el publiquem. Aprofiteu per a subscriure-us-hi i difondre aquest projecte en llengua catalana.
Si teniu coses a explicar o discutir, afegiu-vos. Ens agradaria sentir altres veus i accents.
Crèdits
Transcripció de l’àudio.
Tall d’àudio inicial i final: Sardana Coti x Coti
Programari: android, auphonic, debian, zencastr, audacity i ardour